Sunday, 8 May 2011

[^-^]TAKLiF [^-^]


AHAD : 8.5.2011
  Hari niy dekadd sch ada mOtivasi TAKLIF[ untuk buda fOrm 2SEROJA(A) 3 SEROJA(A) 3 MELATI(B) 3 ROS(C) and 3ANGGERIK(D)  . haha , mula mula ma mom tamao pergi . but aku pakse dia , ngee , pergi pon , yeahhh !!! tada laa aku mendengar  ckg ZAiNUDiN , bebel bebel .. niy semua percuma laa , awk tak pergi rugi laa , awak niy buda TAK bermOtivasi laa . mulot siOt punyee ckg ,, ergh ~ [kecOh] ..
  aku bertOlak pukul 7sgah . [padahal sch depan uma ] HAHA XD .
   tiba di’sch . kene daftar dulu.  Passtuu brExfAST dulu yaa,, mee+air tea panas=ERKK [kenyang](gantOk) . HAHA . – lepass brEaxFAST ,, ckg sOh amekk air sembahyang . [sembahyang hajat] HAHA[habess sembahyang hajat] . XD [9:35-11:00].ok ok , seterus nyee , ibu bapa  pergi ke bilik seminar . manakala murid murid sila duduk di dalam surau . HAHA . duduk dgOr ustaz ceramah . esshh . asekk ngomong JAWE jerr . HAHA , APaaa seyhh .penad aku duduk , dgOr ceramah ,, sakedd kaki , daa kol 11 ,, ustaz surOh pergi kee bilikk seminar untuk jumpa ibu/bapa masing masing  . mula mula tiba di bilik seminar … duduk nun kawan kawan , euhh , tunjuk vid pape jer , amat menyedehh kan … HAHA . lepass tu tbe tbe .. ckgu suroh duduk nun ibu/bapa masing masing ,, n  duduk ngadap muka ibu/bapa masing masing . [eeyhh . aku bingong , ckgu nk wtp niy ,,] laa rupa nyee kene buaddd LAFAZ PENYERAHAN TAKLIF IBU/BAPA , and LAFAZ PENERIMAAN LAFAZ  ANAK ANAK . [adess , niy yang TAK suka , because ,, arrr nty aku nangess . ] HAHA XD !!  haha, tbe tbe .. ustaz tu bukak lagu tOk ibu plax ,[tahu la HARI ibu HARI niy] haha , daa start daa nk nangess , but aku menahan jer , mom aku daa nangess . :’( , weeee ~~~xx  . ok . start laa mula bace LAFAZ itu .[sambil salam tng ibu/bapa ] mula mula ibu/bapa .. baru laa anak anak plaxx .. arr :’( ,, nangess gilak gilak aku d’buadd nyee ,, ermmm :’(( .. suda suda  aku nk insaf , taon niy nk PMR .. [AFRAID]  . (:  (:  SIAPA mahu tengOk  LAFAZ PENERIMAAN IBU/BAPA .??
   -------------------------------------------------------------à

LAFAZ PENYERAHAN TAKLIF (IBU/BAPA)
______________________________________________________

* Anakku (Siti Aisyah bt Abd.Hamid)KAMU TELAHPUN MENCAPAI UMUR AQIL BALIGH DAN KE ATAS KAMU TELAH TERTANGGUNGLAH SEGALA KEWAJIPAN SYARA ‘ YANG TELAH DIWAJIBKAN ALLAH S.W.T  KEPADA SETIAP ORANG ISLAM .
    *  BERBAHAGIALAH KAMU DENGAN PAHALA SEANDAINYAA AMAL MAKRUF YANG KAMU KERJAKAN DAN BERDOSA AH KAMU SEANDAINYA PERKARA YANG MUNGKAR YANG KAMU LAKUKAN .

*OLEH ITU ANAKKU , JANGANLAH KAMU SEKALI-KALI :-
‘’MELAKUKAN SYIRIK KE ATAS ALLAH S.W’’
‘’DERHAKA TERHADAP KEDUA IBUBAPAMU ‘’
‘’MELALAIKAN SOLAT’’
‘’TIDAK BERLAKU SOMBONG SESAMA HAMBA ALLAH’’
‘’DAN BERJALANLAH DIMUKA BUMI ALLAH INI DENGAN AKHLAK YANG MULIA.

*KETAHILAH ANAKKU , SESUNGGUH NYAA ALLAH MAHA MENGETAHUI SEGALA YANG KAMU LAKUKAN DI TAS BUMI INI DAN TIDAK ADA SATU PERKARA PUN YANG AKAN TERLEPAS DARIPADA PENGETAHUANNYA.*INGATLAH ANAKKU , AYAHANDA/ BONDA AKAN SENTIASE MENYAYANGIMU DAN BERDOA AGAR ALLAH MEMBERIKAN KEKUATAN KEPADA KAMU DALAM MENJALANI KEHIDUPAN DI DUNIA INI .

                               AMIN YA RABBAL’ALAMIN .LAFAZ PENERIMAAN TAKLIF (ANAK)
_________________________________________________ANAKANDA (Siti Aisyh Bt Abd.Hamid) DENGAN INI BERSYUKUR KEHADRAT ALLAH S.W.T  DAN TERHUTANG BUDI DI ATAS SUSUAN , ASUHAN  DIDIKAN , DAN KASIH SAYANG YANG DICURAHKAN OLEH AYAHANDA DAN BONDA, SEHINGGA ANAKANDA MENCAPAI UMUR AQIL BALIGH DENGAN SEMPURNA .


OLEH ITU , MULAI SAAT INI , ANAKANDA BERJANJI MENERIMA PENYERHAN TAKLIF INI DAN ANAKANDA BERJANJI AKAN MEMATUHI DENGAN PENUH KEIMANAN DAN KEINSAFAN , UNTUK -.-

‘’TIDAK MENSYIRIKKAN ALLAH DENGAN SESUATU PUN .’’
‘’TAAT DAN PATUH KEPADA AYAHANDA DAN BONDA ‘’
‘’TIDAK MELALAIKAN SOLAT ,’’
‘’TIDAK BERLAKU SOMBONG SESAMA HAMBA ALLAH ‘’
‘’BERAKHLAK MULIA SEPANJANG ANAKANDA HIDUP DI DUNIA INI ‘’

* SETERUSNYAAA ANAKANDA MENGHARAP DOA RESTU DAN NASIHAT DARI AYAHANDA DAN BONDA , AGAR TERUS MEMBIMBING ANAKANDA DAN SENTIASA MENGINGATI ANAKANDA . MUDAH MUDAHAN ANAKANDA  MENJADI SEORANG MUKMIN /MUKMINAT YANG BERJAYA DI DUNIA DAN AKHIRAT .

AMIN YAA RABBAL’ALAMIN .. (:


kEsudahan , dgn memBASAH muka dgn air mata  :’( . HAHA , [kenangan yang amat meyedih kan ] :’( .No comments:

Post a Comment